Log in
SUPORT.
Suntem pregătiți să te susținem 24/7 atât tehnic cât și consultativ!
Piața Victoriei, fostă Piața Operei, este una din piețele centrale ale municipiului Timișoara, locul în care Timișoara a fost proclamată în 20 decembrie 1989 primul oraș liber din România.
Perimetrul pieței este străjuit pe de-o parte de clădirea Operei Naționale și pe de altă parte de Catedrala Mitropolitană. În clădirea Operei Naționale, funcționează trei teatre - național, maghiar și german. Clădirea a fost începută în 1871, după planurile arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, și a fost terminată în 1875. Reprezentațiile inaugurale au avut loc la 22 septembrie 1875 (în limba maghiară) și la 25 septembrie 1875 (în limba germană).
Clădirile din perimetrul pieței sunt construite în stil Seccesion cu elemente eclectice. Perioada în care au fost construite a coincis cu apariția stilului Art Nouveau, apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Arhitecții, formați la Viena sau la Budapesta, erau la curent cu tendințele, realizând opere arhitectonice în stilul Secession, mai precis, curentul Secesiunea vieneză cu influențe maghiare. Stilul se caracterizează prin monumental, cu ornamente inspirate de floră, faună, mitologie sau personaje antropomorfe. Piața Victoriei are în centru monumentul Lupoaica cu puii, susținută de un pilon înalt de 5 m. Monumentul este o replică a Lupei Capitolina, dăruit de Primăria orașului Roma Timișoarei, în anul 1962.
Piața Victoriei
Cunoscută și sub denumirea de Piața Operei, Piața Victoriei reprezintă centrul orașului Timișoara. Aici, pe data de 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism din România, iar dacă privești cu atenție și acum pot fi observate urmele gloanțelor ce au fost trase în timpul evenimentelor de atunci.
Piața Victoriei din Timișoara este o zonă exclusiv pietonală unde te poți plimba și poți vizita Opera Națională Română și Catedrala Metropolitană, două dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului.
Catedrala Mitropolitană
Catedrala Mitropolitană din Timișoara este una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului și una dintre cele mai reuşite monumente arhitecturale din România. Situată în centrul orașului, la intersecţia celor mai importante artere de circulație, catedrala închinată Sfinților Trei Ierarhi impresionează prin dimensiunile ei însemnate, prin specificul arhitectural și prin învelișul de ţiglă smălţuită, care strălucește în lumina soarelui. Catedrala a fost construită în perioada 1936-1940 după planurile arhitectului Ioan Troianescu. Edificiul cu 11 turle (cea mai mare este înaltă de 83,7 metri) are o lungime de 63 metri şi o lăţime de 32 metri. Catedrala poate primi 5.000 de enoriaşi.
În subsolul catedralei se află o colecţie de artă religioasă veche din Banat. Muzeul actual deţine peste trei mii de volume rare de carte bisericească, peste 800 de icoane şi picturi, peste 130 de obiecte bisericeşti, precum şi veşminte şi podoabe bisericeşti.
Opera şi Teatrul Naţional
Palatul Culturii, cunoscut și ca Opera sau Teatrul Național, găzduieşte patru instituții de cultură: Opera Națională Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” şi Teatrul German de Stat. Construcția clădirii Palatului Culturii a început în anul 1871, după planurile arhitecților vienezi Hermann Helmer și Ferdinand Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa, la Budapesta, Viena, Odessa) și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea. Primul a avut loc în anul 1880 și reconstrucția a durat până în anul 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil „Renaissance”. După cel de-al doilea incendiu din anul 1920, au mai rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția s-a făcut după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, fațada principală și sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului.
În jurul pieței se găsesc importante instituții cum ar fi: Opera Română, Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de stat, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Cinematografele Timiș, Capitol și Studio, Muzeul Banatului, Galeriile de artă precum și multe magazine.
Iată două proprietăți din Piața Victoriei unde vă puteți caza pentru un sejur plin de istorie:
Tags:
Business, Agency, Technology,
Autor: Christine Eve
Christine Eve este un blogger pasionat și expert în domeniul regimului hotelier, cunoscut pentru articolele sale captivante și informative. Cu o experiență vastă în industria ospitalității, Christine Eve împărtășește cu generozitate cunoștințele și perspectivele sale unice prin intermediul articolelor sale in colaborare cu Open House apartments
2 COMENTARII
Cristian Bențiu
Vă recomand cu încredere să vă cazați în apartamentele din Centrul orașului administrate de Open House. Echipa oferă un suport extraordinar, fiind mereu disponibilă pentru a răspunde la orice nevoie sau întrebare pe care o aveți. De asemenea, apartamentele sunt amenajate cu gust și sunt foarte bine întreținute, oferind o experiență de cazare deosebit de plăcută. Felicitări pentru serviciile excelente oferite și pentru profesionalismul de care dau dovadă în toate aspectele legate de cazare și ospitalitate!
Sarah Roselia
Frumos de vizitat Centru istoric al Timișoarei in sezonul de primăvara când totul începe să prindă culoare. Vom reveni cu drag de fiecare dată!
Ultimile articole
TAGS
LASĂ UN COMENTARIU
Made With Webmy