Articole și Noutăți

January 30, 2025

2 COMENTARII

Care sunt normele de impozitare pentru închirierea în Regim Hotelier în 2025?

Salutare, oameni faini! Dacă v-ați gândit să vă transformați apartamentul într-o mică afacere prin închiriere în regim hotelier, sau poate deja o faceți, dar sunteți puțin confuzi în legătură cu impozitele, sunteți în locul potrivit!


Înțeleg că termenii fiscali pot părea uneori o junglă încâlcită, dar nu vă temeți, sunt aici să vă ghidez pas cu pas. Haideți să vedem împreună cum stau lucrurile cu impozitarea în 2025 pentru această activitate.


Norme de venit: prietenul sau dușmanul tău?

În primul rând, trebuie să știți că impozitul pe veniturile din închiriere în regim hotelier se calculează pe baza unor norme de venit.

Ce înseamnă asta? Ei bine, ANAF (Autoritatea Națională de Administrare Fiscală) stabilește niște sume fixe de venit, valabile pentru fiecare tip de activitate și zonă geografică. Aceste norme sunt actualizate în fiecare an, deci e important să fim la curent cu noutățile.

  • Partea bună este că nu trebuie să vă bateți capul cu calcule complicate. Pur și simplu, se aplică un procent de 10% la norma de venit stabilită pentru dumneavoastră.


Cât sunt normele de venit în 2025?

Iată care sunt normele anuale de venit pentru 2025, în funcție de tipul localității:

  • Stațiuni turistice de interes național (cu excepția litoralului Mării Negre): 13.500 lei/cameră
  • Stațiuni turistice de interes local (cu excepția litoralului Mării Negre): 8.500 lei/cameră
  • Stațiuni balneare, climatice și balneoclimatice (cu excepția litoralului Mării Negre): 19.000 lei/cameră
  • Localități în Delta Dunării și pe litoralul Mării Negre:Sezon turistic estival (1 mai - 30 septembrie): 19.000 lei/cameră
  • Extrasezon: 6.500 lei/cameră
  • Alte tipuri de localități: 11.000 lei/cameră

Exemplu:

  • Dacă locuiți într-o stațiune turistică de interes național și închiriați o cameră, impozitul anual va fi de 1.350 lei (10% din 13.500 lei).
  • Dacă locuiți în alte localități (Timișoara, Arad) ce nu se află în nici una din tipurile stațiuni menționate mai sus, și închiriați o cameră, impozitul anual va fi 1.100 lei (10% din 11.000 lei)


Câte camere pot închiria și ce înseamnă "închiriere în scop turistic"?

Conform legii, puteți închiria între una și 5 camere din locuința dumneavoastră, indiferent de numărul de locuințe pe care le aveți. Important este să țineți cont că închirierea în scop turistic înseamnă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minim 24 de ore și maxim 30 de zile într-un an calendaristic, oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață.


Cum se determină numărul de camere pe care le ”închiriați în regim hotelier”?

Conform legii, gazdele care oferă apartamente și alte locuințe spre închiriere în regim hotelier sunt obligate să obțină un certificat de clasificare în format tipărit de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pentru unitatea de cazare. 

Prin acest certificat de clasificare se determina și numărul de camere prin care unitatea de cazare se promovează si ulterior va plăti impozitul către Anaf. De asemenea va trebui să depuneți și fișa Capacității de Cazare împreună cu declarația unică pentru veniturile din închirierea în regim hotelier realizare în anul anterior.


Certificatul trebuie afișat în holul principal al unității de cazare și în bucătărie (dacă există), într-un loc vizibil pentru oaspeți.

Certificatul de clasificare poate fi obținut de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar formularul de cerere, împreună cu documentele necesare, poate fi trimis prin e-mail sau prin poștă la Registratura Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Nu se percep taxe pentru această procedură.


După cum ați văzut, închirierea în regim hotelier poate fi o sursă de venit interesantă, dar trebuie să fiți atenți și la aspectele fiscale. Am vorbit despre impozitul pe venit, dar nu trebuie să uităm de contribuția la asigurările sociale de sănătate, adică CASS.


CASS: când și cât se plătește?

Contribuția CASS este obligatorie pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, cum este și închirierea în regim hotelier. Dar nu vă speriați, nu toată lumea plătește CASS! Există un prag de venituri sub care nu se datorează această contribuție.

Pragurile CASS în 2025: cum stau lucrurile?

Conform informațiilor disponibile, în 2025, dacă veniturile dumneavoastră din închiriere în regim hotelier depășesc anumite plafoane, veți fi obligat să plătiți CASS. Aceste plafoane sunt stabilite în funcție de salariul minim brut pe țară, care se actualizează anual.

Cum se calculează CASS?

Calculul CASS este destul de simplu. Se aplică un procent de 10% la baza de calcul, care este reprezentată de venitul brut realizat.

Pragurile CASS în 2025: cum stau lucrurile?

Conform informațiilor disponibile, în 2025, dacă veniturile dumneavoastră din închiriere în regim hotelier depășesc anumite plafoane, veți fi obligat să plătiți CASS. Aceste plafoane sunt stabilite în funcție de salariul minim brut pe țară, care se actualizează anual.

Concret, care sunt aceste praguri?

Conform Codului Fiscal, baza de calcul a CASS este venitul ales de contribuabil, dar acesta nu poate fi mai mic decât:

  • 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 de salarii minime brute pe țară; 
  • 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară; 
  • 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.

Cât este salariul minim brut în 2025?

Din informațiile disponibile, salariul minim brut pe țară în 2025 este de 4.050 de lei.


Exemple:

  1. Venit sub 6 salarii minime: Să presupunem că venitul dumneavoastră brut anual din închiriere în regim hotelier este de 20.000 de lei. 6 salarii minime brute sunt 24.300 lei (6 x 4.050 lei). Deoarece venitul este mai mic decât 24.300 lei, nu sunteți obligat să plătiți CASS.
  2. Venit între 6 și 12 salarii minime: Să presupunem că venitul este de 30.000 lei. Baza de calcul va fi între veniturile anuale la sumele de 24.300 lei și 48.600 lei (6 x 4.050 lei), iar CASS va fi de 2.430 lei.
  3. Venit între 12 și 24 salarii minime: Să presupunem că venitul este de 60.000 lei. Baza de calcul va fi între veniturile anuale la sumele de 48.600 lei și 97.200 lei (12 x 4.050 lei), iar CASS va fi de 4.860 lei.


Pentru a vă ajuta să obțineți Certificatul de Clasificare vă recomandăm să citiți acest articol unde vă explicăm pas cu pas cum se obține de la Ministerul Turismului.


Tags:

Business, Agency, Technology,

Autor: Christine Eve

Christine Eve este un blogger pasionat și expert în domeniul regimului hotelier, cunoscut pentru articolele sale captivante și informative. Cu o experiență vastă în industria ospitalității, Christine Eve împărtășește cu generozitate cunoștințele și perspectivele sale unice prin intermediul articolelor sale in colaborare cu Open House apartments

2 COMENTARII

Tudose Andrei

01 February, 2025 . 11:30

Buna ziua, Va contactez pentru o informație, va rog: eu detin 5 camere de inchiriat in locuința personala, dintre care o camera mare cu 4 locuri formata din 2 camere tip vagon si baie (doar pentru cele 4 persoane) ,intrare separata la aceasta camera mare. Intrebarea mea este cum va fi considerata prin lege,ca fiind o camera sau 2 ? Va mulțumesc anticipat daca ma puteti lamuri

Markus Oster

02 February, 2025 . 09:30

Buna ziua, cel mai simplu mod este de a obține certificatul de clasificare pentru unitatea Dvs, unde vă este determinat de către Ministerul Turismului numărul de camere și în baza lui puteți să completați și Fișa Capacității de Cazare în vederea impozitării conform normei de venit.


Ultimile articole

Ghid Practic: Obține Certificatul de Clasificare Turistică pentru Regim Hotelier in 2025

Calculatorul Venituri Regim Hotelier: Un Instrument Practic pentru Proprietarii din Regim Hotelier

Care sunt normele de impozitare pentru închirierea în Regim Hotelier în 2025?

TAGS

Business, Agency, Technology, Parallax, Innovative, Professional, Experience,


LASĂ UN COMENTARIU

Împreună putem face sejururi memorabile în case remarcabile

CONTACT

Calea Bogdăneștilor nr.6A, etajul 2

Oraș Timișoara

(+40)751 946 446

office@openhouse-imobiliare.ro

NEWLETTER

Înregistrează-te la newsletter. Promitem ca nu te vom Spam-a


© copyright 2024 by webmy.ro

Rezervă cele mai frumoase apartamente din Timișoara!

Cauți cazare în Timișoara? Aici găsești cele mai de top locații la cele mai bune prețuri! Ai anulare GRATUITĂ până la 1 zi înainte de check-in!

Made With Webmy