fbpx
Sari la conținut

Un nou program de Creditare Guvernamental cu dobânzi de la 0,9% pe an…un upgrade pentru ”Prima Casă”

Guvernul intenționează să introducă un nou program dedicat persoanelor fizice care vor să-și achiziționeze o locuință, cu dobânzi fixe în lei, ce încep de la 0,9% pe an.

Și iată că se anunță un nou program social guvernamental de creditare pentru achizițiile de locuințe, la mai puțin de 2 ani până la finele proiectului de succes ”Prima Casă”.

 

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță pentru introducerea unui nou program de credite imobiliare, denumit “O familie, o casa”. Acesta ar urma sa înlocuiasca actualul program Prima Casa, funcțional din 2009. 

 

Iată ce ne promite acest proiect de creditare:

 

Dobânzi subvenționate 

 

Principalul punct de atracție al noului program îl reprezinta costul creditului. Băncile ar urma să acorde împrumuturi cu dobândă fixa de 5,5% pe an, pe primii 10 ani. O parte din dobândă va fi însa subvenționata, astfel: 

 

  • 2,6 puncte procentuale din dobândă pentru solicitanții cu venituri mai mici de 6.000 lei individual, 7.000 lei pentru o familie cu 2 adulți, 8.000 lei pentru o familie cu 1 copil și 12.000 lei pentru o familie cu 2 copii sau mai multi; limitele de venituri se vor actualiza anual;
  • 1 punct procentual pentru o familie cu un copil și 2 puncte procentuale pentru o familie cu 2 copii sau mai multi, cu vârsta de pana la 18 ani, respectiv 26 ani dacă urmează o forma de învatamant de lunga durată.
  • 1 punct procentual pentru familiile în care un membru este încadrat în categoria cu grad de handicap grav .
  • Reducerea cumulata nu poate depăsi 4,6 puncte procentuale, ceea ce înseamna că rata dobânzii poate coborâ până la 0,9% pe an.

 

Perioada de rambursare este de maxim 20 ani, din care costul creditului este fix în primii 10 ani. Începând cu al 11-lea an, băncile pot creste rata dobânzii, în situația în care indicele pentru creditele consumatorilor (IRCC) depășește pragul de 3,5%. Rata dobânzii se va putea majora cu aceasta diferență (IRCC – 3,5%), fără să se depășească însă nivelul de 7,5%. 

 

Condiții de eligibilitate 

 

Programul are un caracter social, motiv pentru care au fost concepute diverse criterii de eligibilitate:

 

  • Se pot achiziționa doar locuințe noi sau cu maxim 5 ani vechime, ori consolidate în ultimii 5 ani .
  • Suprafața locuinței este cuprinsă între 50 -100 mp; 
  • O familie poate obține doar un credit prin acest program sau prin programul Prima Casa .
  • Veniturile solicitanților nu pot depăși 8.000 lei individual, 10.000 lei pentru o familie cu 2 membri, 11.000 lei pentru o familie cu 1 copil, și 12.000 lei pentru o familie cu 2 copii sau mai mulți .
  • Vârsta beneficiarilor este de maxim 55 ani .
  • Beneficiarul nu trebuie sa dețină o alta locuință unde sa aibă o cota de participare de peste 50% pe durata creditului. 

 

Avansul minim este cuprins intre 5-10%, pentru locuințe de până la 570.000 lei. În cazul în care prețul depășește acest prag, beneficiarul achită diferența din surse proprii. 

Citește și următorul articol interesant ( De ce o Piață imobiliară normală este exact cea ce ne dorim…Normalizarea Pieței Imobiliare.

Însă nu trebuie să ratezi acest Ghid Imobiliar ( Vinde-ți Proprietatea cu Succes. ) CEL MAI DESCĂRCAT ”GHID” IMOBILIAR ce te învață exact pașii pentru a vinde corect o proprietate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.