fbpx
Sari la conținut

Te gândești că noile norme de creditare din 2019 ar putea duce piața imobiliară la o nouă criză?…Experții spun că…

Socoteala Creditului de-acasă nu se potrivește cu cea din Târg..., află noile norme BNR de creditare dar și ce impact va avea limitarea creditării asupra Prețurilor Locuintelor din 2019.

Trebuie să vă spun de la început că lucrurile nu sunt atat de grave pe cum le interpretează unii sau alții...Da într-adevăr, poate că unii dintre voi nu vor reușii în acest an să acceseze un credit pentru o locuință, trebuie să luați ca pe un lucru bun și să vă gândiți că pe termen lung veți avea de câștigat...

-În ce sens? -Păi dacă dăm timpul înapoi, exact înainte de criză și ne uităm la normele și condițiile de creditare...la căt de ușor se acordau creditele, de orice natură...Oricine își putea cumpăra o locuință dacă aveau acest lucru în plan. 

Îmi aduc și acum aminte cum unii cumpărători nu aveau nici măcar acel minim de avans (500 Euro/1.000 Euro) pentru a bloca proprietatea dorită, dar totuși s-au încăpățânat, au luat împrumut acei 500 Euro de la o cunoștință/rudă/prieten, au achitat avansul și...peste 2-3 săptămâni erau proprietari cu acte în regulă, cu datoria de 500 Euro achitată, taxe și comisoane plătite,...dar mai aveau și ceva bani de mobilă nouă. ”Credite pe bandă rulantă...”

Știm prea bine fiecare dintre noi cum se dădeau credite în acea perioadă...nu are rost să mai dezvălui acest subiect. Și apoi ce a urmat...

După nici 1 an maxim 2 ani acei cumpărători naivi și îndrăzneți s-au trezit cu locuințele executate de bănci pentru ne-plata creditului și a ratelor lunare prea mari, fie din cauza pierderii locului de muncă, fie din cauza scăderii venitului mediu pe familie. Motive au fost multe...

 

Ideea principală este,...dacă se închidea robinetul la credite în acea perioadă, exact ce se întâmplă în momentul de fată, poate acei oameni,...acele familii, nu rămâneau pe drumuri. 

 

BNR-ul previne un alt 2007-2008, suflă și în iaurt pentru acest lucru. Te ajută pe tine ”azi” dacă nu te încadrezi pentru un credit în 2019, să nu faci aceleași greșeli din trecut pe care alții le-au făcut. 

 

 

Noile Norme de creditare BNR 

 

Au intrat în vigoare noile norme BNR privind limitarea gradului de îndatorare pentru persoanele fizice care doresc să obțină un nou împrumut de la bănci, fiind limitat pană la 40% din venitul net pentru împrumuturile în lei, și 20% pentru cele în Euro.

 

Pană acum, băncile și IFN-urile nu au fost obligate de BNR să respecte un prag maxim de îndatorare pentru clienți, fiind libere să-și îndatoreze clientii în funcție de propriile norme de risc, astfel că gradul de îndatorare putea depași 40% și putea ajunge chiar la 70%, în unele cazuri. 

 

În aceste condiții, BNR a impus cele mai dure restricții de creditare dintre țările din zonă, unde pragurile maxime de îndatorare au fost setate la 50% sau chiar mai mult, acest nivel fiind, de altfel, și recomandarea Fondului Monetar International (FNI).

 

FMI a publicat o analiză mai detaliată, conform căreia volumele de noi credite ar putea scădea între 12% si 15% în cazul unui grad de îndatorare maxim de 40%. 

Însă BNR a precizat că aceste măsuri vor avea un impact “nesemnificativ” asupra creșterii economice. 

 

Deci, putem spune că noile norme ale BNR nu par mai restrictive decât sunt în prezent. Ba chiar, este posibil să fie chiar mai avantajoase, mai ales pentru cei cu venituri mai mici și chiar medii.

Normele BNR par a fi fost gândite, deci, mai degrabă, să se evite supra-îndatorarea, conform intentiilor bancii centrale și a recomandarilor FMI. Exact ce am vorbit mai devreme, evitarea unui nou 2007-2008.

 

Norme de creditare ”Prima Casă” 2019 

 

Gradul de îndatorare pentru Prima Casă este stabilit la 45% din venitul net pentru o valoare maximă de creditare de 53.842 euro cu un avans de 5%.

 

Prima Casă va devenii un program social, iar Românii cu venituri mai mari de 3.000 de lei nu vor mai beneficia de acest program, dar nici cei cu vârsta de peste 35 de ani.

 

Modificări vor fi și la dobândă, care va devenii fixă, în prezent dobânda la creditul Prima Casă este formată din ROBOR la 3Luni+2%.

 

Cei mai afectați de creșterea ROBOR-ului sunt persoanele ce au contractat un credit Prima Casă, față de persoanele ce au contractat un credit ”standard”, mai ales că unele bănci ofereau posibilitatea contractării creditelor cu dobândă fixă pe 1, 5, 7, 10 ani sau pe toată perioada contractuală.

 

Potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul MFP, plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă pentru anul 2019 este de 2 miliarde de lei, similar cu plafonul total de garantare alocat pentru anul 2018. Iar pentru anul 2020 va scădea până la 1,5 miliarde de lei.

    

Sursa VIDEO Antena 1 

 

 

Impactul Creditării Limitate asupra Prețurilor Locuințelor în 2019. 

 

Ținând cont de faptul că românii care doresc să achiziționeze o locuință vor avea un acces mai limitat la creditele bancare, mulți se gândesc că, în mod normal, și preturile locuințelor ar putea să scadă.  

 

Întra-devăr vom simții o scădere, nu are rost să negăm acest lucru, poate majoritatea dintre voi au început să o simtă chiar din 2018. Mai degrabă această scădere va fi o temperare a creșterii haotice a prețurilor locuințelor, ceea ce este un lucru bun și de așteptat după o creștere anuală de cc15% în anii trecuți. 

 

Toată piața imobiliară va fi afectată de limitarea gradului de îndatorare impus de BNR, dar acest lucru nu va bloca Piața imobiliară ci mai degrabă o va mai tempera, unde cererea și oferta din piață va fi echilibrată la un preț normal de tranzacționare. 

 

Sunt bine venite aceste ajustări de prețuri în unele zone și pe unele segmente de piață unde prețul pe metru pătrat depășesc cu mult media tranzacționată la nivel local. 

 

În 2019 vom asista la o reglare a pieței imobiliare, a prețurilor dar și a creditelor, unde în piața imobiliară actuală nu mai putem specula cum am făcut-o în 2007-2008. Cumpărătorii de acum sunt cei finali, care vor beneficia de locuințe și fac achiziții pe termen lung, iar pe termen lung pentru ei acest moment este oportun, fiind considerat și ”Anul Cumpărătorului”.  

 

Nu este cazul să vorbim despre o nouă criză pentru că nu va venii, iar acest lucru o comfirmă și analiștii economici din Tară si din Europa, dar și marile companii ce investesc și dezvoltă noi cartiere rezidentiale.  

 

Pe final sfatul Nostru este, dacă ai în plan să vinzi sau să cumperi o proprietate nu te lăsa influențat negativ de vâlva din media, mai bine ia legătura cu profesioniști imobiliari ce te vor ajuta mai bine să înțelegi piața acutală, și vor venii cu planuri concrete ce vă aduc rezultate, fie că vrei să cumperi sau să vinzi o proprietate. 

 

 

 

Open House Imobiliare te susține în proiectul tău imobiliar

Ai de vânzare o proprietate și nu reușești să găsești cumpărătorul potrivit, posibil datorită faptului că nu ai ajustat prețul la piața actuală ! Ia legătura cu noi ACUM și primești GRATUIT o analiză comparativă de piață pentru Imobilul Tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.