fbpx
Sari la conținut

Programul ”Prima Casa” 2018

‘FONDURILE SE VOR EPUIZA RAPID” analiștii susțin că fondurile se vor termina în câteva săptămâni având în vedere că plafonul acordat este mai mic decât în anul precedent . Cei ce vor să apeleze la acest program ar trebui să facă o rezervare sau un antecontract. Mai există și varianta uneoi scrisori de garantare pentru cei ce doresc un imobil nefinalizat.
Cei interesați de un astfel de credit pot începe să ducă actele necesare la bănci.

Plafonul alocat în 2018 programului Prima Casă însumează două miliarde de lei, conform unei hotărâri aprobată în ședința de Guvern. Tot de aici aflăm că marja maximă de dobânda a fost micșorată de la 2,5% la 2%.
 
Cei de la Fondul de Garantare informează că proiectul vine de data această cu dobânzi mai mici pentru cei ce vor să construiască o casă.
 
Suma maximă a împrumutului este tot în jurul a 57 de mii de euro pentru achiziția unui imobil vechi și de 66 de mii de euro pentru un imobil nou.
 
La fiecare schimbare de an, programul Prima Casă a suferit și o schimbare de structură, băncile au fost împinse către independență față de programul guvernamental, încetul cu încetul, prin procedura de alocare a fondurilor.
Principalele modificări sunt alocarea fondurilor pe baza unui rating de bancă, iar apoi băncile vor putea credita doar clienții care nu pot obține niciun fel de alt credit.
Se dorește ajungerea la o proporție echilibrată între creditele contractate în cadrul Programului Prima casă și cele contractate în condițiile standard oferite de bănci. Doar așa se poate ajunge la susținerea unor obiective sociale bine definite și stabile pe termen mediu și lung. Cu alte cuvinte, se dorește păstrarea programului Prima Casă doar cu caracter social. Acest lucru este stabilit prin Strategia Programului Prima casă 2017-2020.
 
Cauza principala sunt bancile ca au devenit dependente de programul Prima Casă. La fel si clientii, tocmai deaccea se doreste modificarea programului în așa fel încât atât băncile, cât și clienții să fie încurajați să apeleze și la alte produse de creditare. Din 2018 bancile vor primii calificative, iar in fuctie de aceasta se va stabilii si suma care le fa vi acordata pentru programul Prima Casa. Desii sunt inscrise in program unele banci ar putea sa nu mai primeasca deloc fonduri, pentru ca sunt dependente de programul guvernamental si nu au o solutie alternativa pentru clienti.
Aceeasi situatie se vor regasii si clientii interesati de programul Prima Casa, vor putea sa acceseze acest program doar clientii care nu vor putea sa cumpere o locuinta fara acest program. Clientii vor fi si ei evaluati la randul lor printr-un scoring riguros. Cu alte cuvinte, se dorește păstrarea programului Prima Casă doar cu caracter social.
 
În 2018, la programul Prima Casă vor participa 15 bănci: Bancpost, Banca Comercială Română (BCR), BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania și Unicredit Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.