fbpx
Sari la conținut

”Buy-To-Rent” Un Trend în creștere și agreat de tot mai mulți cumpărători. O soluție ideală într-o piață incertă.

În momentul de față majoritatea cumpărătorilor iau în calcul posibilitatea unei noi crize imobiliare, puțin probabil comform statisticelor din piață, însă se ridică întrebarea dacă este sau nu oportună o achiziție imobiliară în acest moment.

Românul e inventiv. Atunci când vine vorba de bani, speculează orice fel de investiție, tot mai mulţi români aleg să cumpere proprietăţi pentru a le închiria ulterior, avănd în vedere că piața imobiliară actuală este incertă, este mai avantajoasă o chirie lunară decât un cont a cărui dobândă ajunge abia la 1%, 2%.

 

S-au făcut achiziţii prin programul Prima Casă pentru a fi reînchiriate ulterior, pentru că sunt foarte multe proprietăţi în care rata la bancă este chiar mai mică decât chiria încasată pentru o lună în cazul respectivei proprietăţi. 

 

Piață imobiliară arată bine, paradoxal am putea spune, în contextul în care avem o invazie de opinii, mai mult sau mai puțin avizate, care prezic o eventuală criză de proporții. Dar în acest moment nu există indicatori a căror evoluție să anticipeze o criză imobiliară. Citește mai departe despre Evoluția pieței imobiliară și stabilizarea prețurilor. 

 

 Dacă te numeri printre cei care dețin, pe lângă casa în care locuiesc, o a doua proprietate imobiliară, probabil că ți-a trecut cel puțin o dată prin minte întrebarea „Să vând sau să închiriez?”. Trebuie precizat că, în situația actuală de piață, nu există un răspuns general valabil. Atunci când ai nevoie de bani, vinzi indiferent de perioadă. Pe de altă parte închirierea pe termen mediu-lung este o alegere bună, rata de profit anuală a unei locuințe, închiriată, este în acest moment cuprinsă între 6, si 8% pe an și poate fi depășite în anumite situații, arată un studiu făcut la nivel național.

 

Datele arată că din cele aproape 9 milioane de locuinţe din ţară, aproximativ 14% au fost, de fapt, date spre închiriere şi doar 3% dintre contracte sunt şi declarate la Fisc, potrivit Strategiei Naţionale pentru Locuire.  

Investiția imobiliară este ca o mică afacere, astfel încât apar costuri suplimentare aferente închirierii, ce includ partea de marketing, mentenanță, taxe și impozite ce trebuie achitate.

Modul de finanțare, cash sau prin credit, influențează semnificativ profitul unei locuințe cumpărate pentru închiriere.

 

Haideți să vedem care sunt criterile cele mai bune pentru închiriere.

 

Există multe criterii după care poți cataloga un apartament ca fiind unul dintre cele mai bune pentru o afacere. Investițile în locuințe urmăresc alte principii decât alegera unei locuințe pentru uz propriu, trebuie privit din perspectiva de business, trebuie avut în vedere publicul țintă, potențialii clienți și nevoile acestora, dar și localizarea și vecinătățile sunt factori importanți pentru chiriași.

 

Dacă te gândești să faci un profit rapid, atunci ia în calcul șă faci achiziții de imobile mici usor de achiziționat datorită prețului (garsoniere sau apartamente cu 1 cameră) dar și pentru că se închiriază cel mai repede.

Garsonierele au cel mai bun raport chirie/preț achiziție, pot ajunge și la jumătate cu prețul de achiziție a unui apartament cu 2 camere, iar diferența la o chirie pentru o garsonieră este foarte mică comparativ cu chiria pentru 2 camere.

 

Apartamentele cu 2 camere au cea mai mare rată de ocupare.

 

Pe de altă parte, revalorizarea proprietății pe termen lung este net favorabilă apartamentelor cu 2 camere.O dată ce reușești să recuperezi investiția, o mare parte din chirie va doar profit. În afară de taxele anuale și eventualele reparații, toată chiria pe care o încasezi va fi considerată un câștig financiar. Și având în vedere că o chirie pentru apartamente sunt mai mari decât garsonierele, pe termen lung și profitul va fi mai mare.

 

Apartamentele cu 3 și 4 camere sunt închiriate pe termen lung.

 

Foarte pretabile pentru familii, acest tip de apartamente au avantajul că sunt căutate de părinți care au cel puțin un copil și care își doresc să închirieze apartamentul pe termen lung. Acest tip de apartamente sunt căutate în zonele unde sunt școli renumite dar și în zonele de birouri care oferă mai multe facilități. Un mic dezavantaj este cererea mult mai mică și investiția în amenajre și mobilare, însă avantajul care îl oferă chiriașii cu copii este stabilitatea, de regulă stau în apartament până la 5 ani.

 

Având în vedere că este vorba de o investiție, recomandăm consultarea unui agent imobiliar cu experiență, iar costul cu servicile pentru care le oferă sunt avantajoase, aveți accesul la oportunități de investiție imobiliară, consultanță de specialitate atât din puct de vedere al achiziției cât și cel al închirierii proprietății dar și managementul proprietății.

 

Alege echipa Open House imobiliare pentru servicii complete de ”Property Management” dar consultanță prinvind următoarea TA achiziție. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.