fbpx
Sari la conținut

Te gândești să faci o achiziție imobiliară în acest an? Ar trebui să fie prioritatea nr.1 în planul tău pe 2019 !

Declarat anul 2019 ca fiind anul cumpărătorului după ce în anii trecuți vânzătorii au dictat piața imobiliară ce a dus la o creșterea prețurilor, în acest an pentru prima oară se întoarce roata în favoarea cumpărătorilor cu o ușoară depreciere a prețurilor imobilelor.

Dacă anul trecut erai sceptic în achiziția unei proprietăți datorită prețului, iată că în acest an piața imobiliară este mai competitivă unde cumpărătorul are de spus ultimul cuvânt.

Principalii 2 factori ”rata dobânzilor și inventarul locuințelor” ce facilitează cumpărătorul în 2019, ar trebui să-i motiveze în a-și prioritiza pe primul loc în planul lor în acest an, achiziția unei proprietăți.

 

Rata dobânzilor creditelor.

 

De la începutul anului sa schimbat modul de acordare a creditelor ipotecare privind limitarea gradului de îndatorare cea ce face ca o parte dintre cumpărători să nu-și mai permită să facă o achiziție imobiliară, dar pe de altă parte cei care sunt încă solvabili pe piață pentru accesarea unui credit aceste modificări pot să avantajeze cumpărătorul fiind și o unealtă în negocierea prețului. 

 

Rata dobânzii pe care o semnezi atunci când cumperi o locuință nu numai că influențează foarte mult costurile lunare ale locuinței dar de asemenea influențează și puterea ta de cumpărare.

 

Puterea de cumpărare o putem traduce și,... este suma de bani pe care vă permiteți să cumpărați o locuință pentru bugetul pe care îl ai la dispoziție să îl cheltui. Pe măsură ce ratele cresc, prețul locuinței pe care îți permiți să-l cumperi va scădea.

Deci ofertele de cumpărare pe care cumpărătorii le vor face vânzătorilor fa vi direct realitatea puteri lor de cumpărare, ...iar când din mai multe părți acest lucru se confirmă, și va primi oferte similare, vânzătorul își dă seama și va ceda asupra prețului.

 

Inventarul Locuințelor.

 

Conform datelor la nivel național, până anul trecut nivelul inventarului a locuințelor era în scădere cu un deficit de cc35% față de cererea normală din piață.

Spre sfârșitul anului 2018 numărul locuințelor disponibile pe piață a început să crească cu cc1,3% de la o lună la alta.În acest procentaj se află atât locuințele noi finalizate gata pentru predare cât și numărul locuințelor vechi listate pe piață. 

 

Efectul va fi simțit la sfârșitul primului trimestru al anului 2019 când inventarul locuințelor va crește vizibil pe piață iar cererea de cumpărare va scădea.

 

Inventarul locuințelor scoase la vânzare pe piața imobiliară a înregistrat un declin constant și a înregistrat pierderi anuale de la începutul anului 2014 până la mijlocului anului 2018, dar începem să vedem o schimbare în ultimile 6 luni în inventarul locuințelor.

Numărul de locuințe ne vândute la finalul anului 2018 este în creștere față de finalul anului 2017. 

 

Analiștii spun că proprietarii ce nu au acceptat o ofertă de cumpărare în decembrie 2018 datorită prețului, în luna Ianuarie 2019 vor fi nevoiți să accepte un preț inferior primit cu o lună în urmă.

 

Acesta este un trend de urmărit pe măsură ce ne îndreptăm mai departe spre 2019. Dacă în continuare vom vedea creșteri în numărul de locuințe la vânzare, am putea începe a ne îndepărta cât mai mult de ”Piața Vânzătorului” și a ne apropia totmai mult de o piață normală.

 

 

Dacă ai în plan acest an să achiziționezi o locuință sau să vinzi o proprietate, apelează la o agenție imobiliară experimentată (OpenHouse Imobiliare) ce te poate ajuta să înțelegi mai bine atât piața locală cât și schimbările privind normele achiziționării unui credit.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.