Poate ai observat si tu aceasta crestere de preturi in sectorul Rezidential (apartamente vechi), dar totusi nu se vand…timpul de listare si tranzactionare in piata este mult mai mare fata de primul si al doilea-lea trimestru al lui 2018. Stai Linistit, avem explicatia acestui fenomen dar si solutia pentru ca TU sa nu pierzi „timp si bani” in urmatoarea perioada al trimesrtului IV.
In primul rand nu trebuie sa te sperii de acest fenomen din piata, este unul normal mai ales dupa ce in ultima perioada am avut cresteri de preturi accelerate atat in sectorul rezidential cat si in cel comercial.
Acest fenomen se cheama STABILIZAREA PIETEI si este un proces de stabilizare normal si sanatos pentru piata imobiliara din Romania. Nu de mult am participat la un eveniment imobiliar organizat de #CPI (clubul profesionistilor imobiliari) si #Imobiliare.ro unde sa discutat despre acest fenomen de stabilizare, nu doar la nivel local dar si in tara. La acest eveniment au fost prezenti peste 170 de persoane din domeniul imobiliar si bancar dar si invetitori ce au proiecte rezidentiale in Timisoara si comunele importante de langa. Aici sa discutat de viitorul in imobiliare pe termen scurt…incotro se indreapta piata locala la final de 2018 si inceput de 2019. Si in-tradevar ”stabilizarea pietei„ era unul ditre aceste subiecte.
Haideti sa vedem ce inseamna mai exact ”Stabilizarea Pietei„ cine are de pierdut si cum poti profita de aceasta schimbare fara sa te afecteze financiar.
Dupa cum reiese si din titlul articolului preturile apartamentelor au crescut dar tranzactile au scazut si acest lucru il comfirma analizele imobiliare unde reiese ca in ultimile 3 luni Timisoara a avut o crestere de preturi cu pana la 2,4% iar in ultimile 12 luni cu pana la 8,9%. Propietarii de apartamente cer un pret mult mai mare decat exista cererea de cumparare in piata, pe considerentul ca valoarea propietatii lor este mult mai mare decat se cere in piata. Pe de alta parte cumparatorii sunt mult mai educati si atenti pe ce dau banii si fac o cercetare de piata mult mai riguroasa fata de anii trecuti si pun in balanta la un imobil (calitate/pret), beneficii (centrala propie, bloc izolat, etc), decat cumparatorul de acum cativa ani cand cumpara orice la ori cat numai ca sa aibe o propietate.
Aici se mai adauga si alti factori ce ajuta la stabilizarea pietei cum ar fi cresterea accelerata a ROBOR-ului, creditarea tot mai riguroasa a cuparatorului dar si transa de bani finalizata pentru ”Prima Casa” pentru anul 2018. In acest fel Piata Imobiliara inevitabil se va stabiliza incet, iar cei care vad si inteleg acest fenomen vor avea de castigat atat timp cat si bani.
Primii care au de pierdut sunt propietarii de apartamente vechi care se incapataneaza sa tina de pretul mare al propietatii lor, urmand de investitorii de locuinte noi care nu au pus pret pe calitate in proiectele lor si cauta un profit ridicat nejustificat in ochii cumparatorului.
O sa fac o mica paranteza ca sa nu uit aceasta idee si vreau sa va spun ce imi zic vanzatorii de apartamente vechi cand incearca sa-si justifice pretul lor mult prea mare pentru cea ce ofera.
”-Domnule vanzator cereti un pret mult prea mare pe propietatea Dvs comparativ cu pretul mediu tranzactionat in zona.” Raspunsul: „-Da pentru ca am cumparat acest imobil in perioada de bum imobiliar si intre timp am mai investit cate ceva in el, si nu vreau sa pierd, vreau doar sa-mi scot investitia” Acest raspuns este unul tipic pentru proprietarii de apartamente vechi cu un pret nejustificat de mare. Vi se pare corect si normal cum gandeste acest vanzator? Credeti ca va reusii sa vanda si sa-si recupereze investitia? Eu zic ca NU. Si incerc sa le explic acestor vanzatori dar se poate aplica si la cumparatorii finali care vor o locuinta de familie, nu o propietate pentru specula.
Cand cumparati si vindeti o propietate va RAPORTATI la perioada actuala din piata si preturile Ei, nu cumparati si vindeti pe considerentul ca piata va creste sau va scade. („-Nu cumpar acum ca preturile sunt mari”) sau („-Vand mai scump ca am cumparat scump”) . Este normal ca piata sa aiba modificari si fluctuatii. Daca ai cumparat „SCUMP” un imobil si vinzi „IEFTIN” pentru ca au scazut preturile… vei cumpara mai „IEFTIN” cu o mica diferenta pentru un imobil mai mare. Este bine sa vinzi si sa cumperi in aceiasi perioada de timp fie ea Bum imobiliar sau Criza imobiliara. Asta doar daca nu faci faci specula.
Sfatul nostru este ca in aceasta perioada de stabilizare, inainte de a iesii pe piata cu o propietatea, ia legatura cu experti in masura sa-ti evalueze cat mai corect imobilul fiind impartiali implicati emotional. Cauta profesionisti in imobiliare si cerele parerea, si normal ca voi recomanda echipa noastra Open House Imobiliare care iti va pune la dispozitie o analiza comparativa de piata pentru estimarea pretului dar si a timpului de tranzactionare, cu strategii de promovare si vanzare ce iti va aduce reuzltate pozitive. Fie ca alegi sa vinzi cu agentia noastra sau cu alta, sfatul meu este sa semnezi un contract de „Reprezentare Exclusiva” in acest fel vei beneficia la maxim de servicile prestate de un profesionist.
Daca totusi alegi sa lucrezi pe cont propriu va trebuii sa studiezi foarte bine piata si sa analizezi zeci poate sute de propietati inainte de pune un pret de vanzare.
Si in incheiere vreau sa precizez ca piata imobiliara isi are cursul ei…tine doar de NOI cum ne adaptam la EA.
„-Nu astepta sa cumperi propietati imobiliare…cumpara propietati si astepta.”