fbpx
Sari la conținut

”Reprezentarea Exclusiva”…Află avantajele majore a reprezentării exclusive dar și dezavantajele pe care alții omit să le prezinte.

Când alegi sa lucrezi in Reprezentare Exclusivă cu un agent imobiliar trebuie să ști și care sunt principale dezavantaje ale acestui mod de lucru, pe care alți nu-ți le-au prezentat de la început.

În tradevăr Reprezentarea Exclusivă este un  mod de lucru mult mai eficient atât pentru prorpietarul care este reprezentat cât si pentru cumpărător, decât modul de lucru „intermedierea imobiliară” când agentul este mediator între părți ce caută doar sa încheie tranzacția.

Sa dovedit că de peste o sută de ani acest mod de lucru funcţionează în America de Nord iar multe alte Ţări din Europa au început să adopte Reprezentarea Exclusivă pentru că este modul cel mai corect şi etic în care putem cu adevărat reprezenta interesele vânzătorului sau a cumpărătorului, iar serviciile noastre sunt exclusiv dedicate și focusate acelei tranzacţii.

Haideți să vedem cum sună definiția Reprezentării Exclusive pentru un vânzător.

”Reprezentarea Imobiliară Exclusivă presupune existența unui contract de reprezentare dat de către proprietar unui agent imobiliar în cadrul procesului de tranzacționare, acesta reprezentând-ui interesele proprietarului, asigurând tranzacția în cei mai buni termeni pentru proprietar, punând în valoare proprietatea printr-un plan de marketing profesionist și o expunere cât mai largă în piață, printr-o abordare unică și o transparență totală pentru a obține în cel mai scurt timp prețul cel mai bun și cu cel mic efort din partea proprietarului.”

Deșii cred că acest mod de lucru este cel mai sănătos și avantajos pentru ambele părți,voi  fi sincer cu voi de la început prin a vă enumera 3 dezavantaje când alegi să colaborezi cu un agent imobiliar prin reprezentarea exclusivă, iar apoi voi enumera principalele avantaje a reprezentării exclusive și de ce este indicat să alegeți această variantă.

DEZAVANTAJE:

 • Semnarea unui contract de reprezentare cu un agent imobiliar neprofesionist sau fără experiență cu acest mod de lucru.

-Dacă nu ești atent cui îi oferi mandatul de exclusivitate vei avea mai mult de pierdut decât dacă ai lucra pe cont propriu. Un agent neprofesionist este usor de recunoscut tot ce trebuie să faci este înainte de a semna contractul de exclusivitate cu el, fă un scurt research online și află de la alți vânzători sau clienți ce au colaborat cu respectivul agent, ce impresie și ce rezultate a adus clientilor lui.

 • Neacordarea încrederii agentului ce urmează să te reprezinte.

Dacă nu există de la început o încredere în abilitățile de performanță a agentului mai bine nu o lua pe acest drum pentru că îți faci singur rău. Și aici mă refer la stabilirea prețului de listare, marja de negociere si prețul final de vânzare, comform analizei comparative a proprietății în piață. Daca nu sunteți pe aceiași lungime de undă în stabilirea prețului și crezi că cunoști mai bine piața imobiliară, NU angaja un profesionist…de cele mai multe ori proprietarii sunt implicați emoțional la maxim și nu pot lua o decizie corectă asupra prețului, ba chiar sunt influențați de prieteni, rude sau cunoștințe ce își dau cu presupusul asupra prețului de vânzare. (ESTE TOTAL GREȘIT) această abordare emoțională spunem noi.

 • Vicile ascunse sau informarea incorectă a specificaților proprietății poate agrava grav tranzacția.

-Trebuie să știți că au fost cazuri în care proprietarul a ascuns un viciu a proprietății, voluntar sau involuntar care ulterior a fost descoperit de potențialul cumpărător iar aceasta a dus la anularea tranzacției sau la diminuarea considerabilă a prețului proprietății. De aceea recomandăm să vă alocați timp să îi prezentați agentului ce vă reprezintă toate datele despre proprietate fie că sunt la vedere sau nu, și sa-i pune-ți la dispoziție documentația juridică completă a proprietății. El va sti excact ce acte să vă ceară, și se va ocupa de actualizarea lor.

În concluzie…atenție mare cu cine semnați contractul  de reprezentare exclusivă, încredere și transparanță totală față de agentul ales și alocarea timpului necesar pentru prezentarea totală a proprietății.

Acum haideți sa vedem principalele avantaje a Reprezentării Exclusive cu un agent imobiliar profesionist.

Am stat de vorbă cu mai mulți proprietari despre acest mod de lucru, și ma surprins faptul că majoritatea au raspuns la fel de parcă erau cumva conectați intre ei. Principala lor reținere de a semna cu un agent un contract de reprezentarea exclusivă, credeau că iși limitează opțiunile lucrând doar cu un singur agent și vor pierde o sumă de bani cu comisionul plătit agentului pentru serviciile prestate de el. Dar de fapt lucrurile sunt exact pe dos de ceea ce au crezut acești proprietari…HAIDE-ȚI SĂ VEDEM !

AVANTAJE:

 1. Agentul va fi plătit doar pentru rezultate și doar în perioada contractuală.
  -În acest fel vei fi sigur că agentul ales de tine va face tot posibilul ca sa-ți reprezinte interesele în cel mai profesionist mod.
 2. Stabilirea pretului corect de listare, marja de negociere și prețul final de vânzare.
  -Fără să fie implicat emoțional îți va propune un preț de vănzare real al proprietății, pe baza unei analize comparative a imobilului și un studiu de piață cu ofertele actuale cu care ”concurezi” și ultimile proprietăți vândute. Noi de regulă propunem 3 variante de listare a prețului a ofertei în piață, iar el va alege exact varianta care i se potrivește cel mai bine. (Vom discuta pe această temă în alt articol).
 3. Realizarea unei ședințe foto și video de către un profesionist. 
  -Trebuie să stiți că înainte de realizarea sedinței foto si video, există un proces de pregătire a proprietății din puct de vedere estetic și armonie vizuală ce va ajuta cupărătorul să se regăsească mai usor în acea proprietate cu ajutorul pozelor sau a prezentării video. Pozele și filmarea sunt realizate deobicei de o echipă specializată ce dețin echimapente profesionale ce vor reuși să scoată în evidentă calitățile proprietății. Acest proces este esențial și vital pentru urătoarea etapă (Marketingul).
 4. Planul de marketing și promovarea proprietății. 
  -Suntem în era digitală și a mediului online unde este esențial să sti să faci marketing (online si offline) pentru a avea succes pe piață. Agentul profesionist știe sa facă bine acest lucru și are în spate o întreagă echipă care îl ajută să-și îndeplinească obiectivul. Deci cand alegi să lucrezi cu un agent profesionist vei lucra cu o echipă dedicată proiectului tău. Promovarea va avea loc atat online (portaluri imobiliare, web-site agenție, canale social media, e-mail marketing etc.) cât și offline (bannere, flyere, cataloage, ziare locale, open-house, targuri etc).
 5. Comision 0% pentru cumpărotor.
  -Este un impuls major pentru potențialii cumpărători ce au un interes asupra proprietății, de regulă 60% dintre cumpărătorii se feresc de plata unui comision sau să colaboreze cu un agent imobiliar. Când comisionul este 0% pentru cumpărător, rata de conversie din simplu client în potențial cumpărător creste cu peste 70%.
 6. Trierea cumpărătorilor și procesul de vizitare a proprietății.
  -Din acest punct de vedere proprietarul va fi liniștit că nu va mai avea de-a face cu plimbareți ca la muzeu, zeci de agenți ce doar vizionează proprietatea, persoane dubioase, clienți nepregătiți financiar etc. Agentul reprezentant va selecta doar clienții potriviți și pregătiți financiar ce îi va trece printr-o serie de întrebări esențiale în procesul de precalificare. În plus orice vizită a proprietății va fi doar în prezența agentului după identificarea clientului printr-un contract de vizionare.
 7. Colaborare deschisă cu agențiile imobiliare partenere.
  -Reprezentarea Exclusivă are acest avantaj de a colabora cu toată piața imobiliară inclusiv cu agențiile și agenții imobiliari care pot avea un cumpărător potrivit pentru proprietatea reprezentată. Controlat și coordonat de agentul ales. În acest fel proprietarul este scutit de producerea unui haos în listarea ofertei a celui mai bun preț și multiplicarea anunțului sub diferite forme de a atrage un cumpărător.                                                                                                                                                  .
 8. Suport tehnic, juridic și direcționarea procesului de vânzare către succes.
  -O tranzacție imobiliară poate fi foarte complexă și cu foarte multe obstacole ce poate aduce la eșuarea tranzacției chiar și cu un cumpărător hotărât. Datoria agentului este să rezolve orice situație neprevăzută și să ducă cu succes la finalizarea tranzacției, el te va reprezenta în relația și negocierea cu cumpărătorul, în relația cu notarul, cu bancile, cu instituțile administrative și terțe persoane ce sunt implicate în precesul de vânzare.
 9. Informarea periodica cu statistici asupra campanilor și feedback-ul clienților.
  -Agentul ales îți va pune la dispoziție saptămânal statistici concrete în urma promovării cu date exacte despre vizualizări și clik-uri din campanile de promovare și vei avea feedback-ul clienților ce au vizitat proprietatea, rapoarte și analize periodice despre evoluția pieței la nivel teritorial și național. 

Acestea sunt doar câteva dintre beneficile Reprezentării Exclusive, ne-am lungi prea mult în acest articol în a le dezvăluii pe toate și dezbate pe ficare în parte. Dar te invit să iei legătura cu Noi și putem sta de vorbă pe aceasta temă intr-un mediu relaxant la o cafea sau un ceai și poate îți vei schimba părerea despre colaborarea cu un agent imobiliar în reprezentare exclusivă.

Echipa Open House Imobiliare lucrează în sitemul de Reprezentare Exclusivă și te poate reprezenta și pe tine cu succes, la fel cum am făcut-o cu mulți alți proprietari de imobile din Timișoara.

Te susținem în proiectul tău Imobiliar !

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.