fbpx

Ce este Reprezentarea Imobiliară?

Reprezentarea Imobiliară numită și Reprezentare Exclusivă este un mod de lucru profesionist ai agenților imobiliari numiți  REALTORI® ce au ales să respecte un cod etic și principii de conduită comun în beneficiul clientului său, acest mod de lucru provine din Statele Unite ale Americii, care este dovedit în cei peste 100 de ani de practică și preluat de multe țări din Europa de vest, Canada, China etc, că servește cel bine interesul clientului și îi aduce cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp.

Conceptul și modul de lucru în Reprezentare Exclusivă a fost adus în România de către APAIR (Asociația Profesionistă a Agenților Imobiliari din România) prin parteneriat cu NAR (National Association of Realtors) cea mai mare asociație profesională din imobiliare la nivel mondial, care astăzi adună laolaltă peste 1,3 milioane membri, cu o istorie de peste 100 de ani. Despre istoria NAR puteți lectura mai multe aici: IstoriaNAR

Toți membrii APAIR sunt și membri NAR, primind titulatura de REALTOR® . La bază stă un set de reguli ce stabilesc conduita și îndatoririle unui REALTOR® față de clienți și consumatori, fata de public și fata de alți REALTORI®. Acest set de reguli este denumit Codul de Etică , ce conține standarde de pratică și conduită în imobiliare menite să deservească în cele mai bune condiții interesul consumatorului, iar orice REALTOR® își poate deservi clienții oferindu-le serviciul de Reprezentare Exclusivă.

Deşi pare o noţiune complicată și restrictivă Reprezentarea Exclusivă, defapt este exact pe dos, cuvântul ”Exclusiv” se referă la client și nu la proprietate. Relația exclusivă cu un agent imobiliar este asemănătoare cu cea de natură juridică. Aşa cum nici un avocat nu poate reprezenta ambele părţi într-un proces, nici un agent imobiliar nu poate susţine simultan atât interesele vânzătorului, cât şi pe cele ale cumpărătorului.

Care sunt avantajele Reprezentării Exclusive?

Mandatul de Reprezentare Exclusivă se acordă agentului și se bazează pe o relație de încredere pentru ca întreg procesul să decurgă cu succes.

Dacă ar fi să definim Reprezentarea Exclusivă ar suna cam așa.

”Reprezentarea Exclusivă presupune existența unui mandat de reprezentare dat de către client, agentului imobiliar în cadrul procesului de tranzacționare, acesta reprezentându-i interesele clientului, asigurând tranzacția în cei mai buni termeni pentru client, printr-o abordare unică și o transparență totală pentru a obține în cel mai scurt timp cel mai bun rezultat și cu cel mai mic efort din partea clientului”.

Marketing eficient

Acest mod de lucru îi oferă agentului posibilitatea de a pune în valoare la potențialul său maxim fără nici o reținere investiția într-un plan de Marketing eficient. Pe când sub altă formă de colaborare nu se poate. Un agent imobiliar care nu reprezintă exclusiv una dintre părți își minimizează bugetul de marketing iar eforturile sale în promovarea anunțului vor fi mult mai mici, ceea ce se traduce, implicit, într-o vizibilitate redusă a ofertei, întrucât nu are siguranța că munca sa va fi remunerată în vreun fel. 

Colaborarea deschisă

Marele avantaj al Reprezentării Exclusive este că Agentul colaborează cu orice altă agenție sau coleg de breaslă, iar dacă se încheie tranzacția, acesta îi plătește agenției colaboratoare o parte din co­misionul încasat. În acest fel putem ajunge la toți clienții din piață, fie la un cumpărător, fie la un vânzător, ce se poate potrivii nevoii părți pe care o Reprezentăm.Un client ce este reprezentat exclusiv de un agent, de fapt el lucrează cu toată piața. Întreg procesul fiind controlat și coordonat de agentul Reprezentant ales.

Siguranța Procesului

Agentul imobiliar preia toate îndatoririle proprietarului, promovarea proprietății, răspunsul la telefoane, calificarea vizitatorilor, programarea vizionărilor, negocierea prețului, pregătirea dosarului pentru tranzacție, asistența oferită cumpărătorului în alegerea notariatului, a băncii, etc. Agentul are la îndemână toate resursele și experiența necesară pentru a ușura Clientului Reprezentat întreg procesul de tranzacționare.

Reprezentarea exclusivă nu reprezintă o eliminare a celorlalți agenți, ci din contră, se multiplică eforturile specialiștilor imobiliari în beneficiul clienților dar și al pieței în ansamblu. Avantajele pe care un client le obține în urma colaborării cu o agenție imobiliară profesionistă încep și se termină cu serviciul de reprezentare, în care toate eforturile agenției se concentrează asupra satisfacerii cerințelor unei singure părți – vânzător sau cumpărător


Open House Imobiliare

Te susține în proiectul tău imobiliar

În ce calitate vrei să te Reprezentăm ?

Vezi toate serviciile și beneficiile

CUMPĂRĂTOR

Lucrăm la această pagină...

--- Stai pe aproape, NU PLECAT --- 

în curând 

Contactează echipa Open House Imobiliare pentru o Analiză Comparativă de Piață

Vezi toate serviciile și avantajele

Abonează-te la newsletter-ul nostru și rămâi la curent cu subiecte interesante

Poți fi primul care află cele mai recente știri și sfaturi despre Regimul Hotelier

©2021 realizat de Open House Imobiliare ce toate drepturile de utilizare.

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.