fbpx
Sari la conținut

Amânarea ratelor bancare în perioada de pandemie…răspundem la 10 cele mai frecvente întrebări!

După cum bine știți, în 30.martie.2020 guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 37 care prevede suspendarea plății ratelor bancare pentru persoanele care au fost afectate direct sau indirect de pandemia cu COVID-19.

Având în vedere situația actuală de pandemie cu Coronavirus, am hotărât să răspund în acest articol la 10 cele mai importante întrebări primite de la clienții noștri, și a lămurii pe toată lumea dacă ”Este o soluție Favorabilă sau Ne-favorabilă” pentru amânarea ratelor bancare.

Salut, sunt Ersilia Daniela Broker de credite la AVBS credit și partenerul oficial al Open House Imobiliare pe departamentul credite și finanțare bancară.

Înainte de toate, haideți să stabilim 3 lucruri esențiale

1.”Ce este și ce nu este măsura de amânare a plății ratelor bancare”

Măsura de amânare a ratelor NU reprezintă o grațiere de la plata ratelor, ci o suspendară temporară de la plata ratelor bancare. În perioada de suspendare, rambursarea creditului se pune pe pauză, plata ratelor fiind reluată după terminarea perioadei de amânare.

2.”Cine beneficiază de amânarea ratelor bancare?”

Pot amâna plățile pentru ratele bancare persoanele fizice și persoanele juridice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia de COVID-19 în România.

3.”În ce condiții este posibilă amânarea ratelor bancare? Și ce înseamnă persoane afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus?”

Conform declarațiilor Ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, persoanele afectate DIRECT de pandemia de COVID-19 sunt persoane ale căror venituri au scăzut considerabil sau au intrat în șomaj, fie că vorbim de șomaj normal sau șomaj tehnic.

Persoanele afectate INDIRECT de pandemia de COVID-19 sunt persoane cărora le-au scăzut veniturile în familie. Dacă o persoană din familie a rămas fără loc de muncă, a intrat în șomaj normal sau șomaj tehnic, atunci înseamnă că veniturile familiei au scăzut.

Acum că am stabilit aceste lucruri voi răspunde pe rând la cele mai importante 10 întrebări.

1. Se pot amâna doar ratele creditelor bancare?

Se pot amâna atât ratele creditelor bancare, cât și ratele creditelor non-bancare, adică ratele creditelor contractate de la IFN-uri.

2. Cât timp pot fi amânate ratele bancare?

Suspendarea plății ratelor bancare se poate realiza pe o perioadă de o lună până la maximum 9 luni, însă data limită fiind 31 decembrie 2020.

3. Cum se pot amâna plățile pentru ratele bancare?

Persoana fizică sau juridică trebuie să solicite creditorului, adică băncii de la care a obținut creditul / creditele în trecut, să suspende plata ratelor scadente, pe o perioadă cuprinsă între o lună și maximum 9 luni, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

În ratele scadente sunt cuprinse atât ratele de capital, cât și dobânzile și comisioanele aferente.

Odată ce solicitarea este efectuată de către persoana fizică sau juridică în cauză, bănca va realiza toate demersurile de suspendare a plății ratelor bancare pe perioada solicitată de debitor.

4. Cum se pot depune cererile de amânare a plății ratelor la bănci?

Persoana fizică sau juridică poate depune cererea de amânare a ratelor bancare în format electronic sau prin poștă.

5. Care este termenul de depunere a cererilor de amânare a plății ratelor bancare?

Cererile de amânare a plății ratelor bancare se pot depune într-un termen de maximum 45 de zile de la publicarea acestei Ordonanțe de Urgență în Monitorul Oficial al României.

6. De amânarea ratelor bancare pot beneficia și cei cu întârzieri curente la achitarea creditelor, precum și cei care figurează ca rău-platnici?

De amânarea plății ratelor bancare pot beneficia și cei cu restanțe, însă doar dacă la data la care depun cererea de amânare figurează cu ratele achitate la zi. Așadar, dacă restanțele sunt achitate, atunci amânarea este permisă chiar și celor care figurează cu întârzieri.

7. Pot beneficia de amânarea ratelor persoanele juridice? Și în ce condiții își pot amâna ratele creditelor bancare?

Pot beneficia de amânarea plății ratelor bancare persoanele juridice care au fost afectate direct de pandemia de coronavirus. Firmele afectate direct, adică cele care și-au suspendat activitatea TOTAL sau PARȚIAL, ca urmare a dispozițiilor și deciziilor adoptate de autorități pe perioada Stării de Urgență, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, pot beneficia de amânarea ratelor bancare.

Pentru a beneficia de amânarea ratelor, firmele afectate trebuie să dețină Certificatul de Situații de Urgență care să ateste prin declarație pe propria răspundere suspendarea activității total sau parțial și diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020, față de ianuarie și februarie 2020

Companiile aflate în stare de insolvență la momentul cererii de amânare a plății ratelor NU vor beneficia de suspendarea rambursării creditului!

8. Ce categorii de persoane juridice pot beneficia de amânarea ratelor bancare?

SRL-urile, întreprinderile individuale și familiale, entitățile care exercită profesii liberale, precum și persoanele fizice autorizate care au contractat credite sau produse financiare de tip leasing pot solicita amânarea ratelor bancare!

9. Pentru perioada de suspendare a plății ratelor bancare se plătește dobândă la dobândă?

Dacă un debitor optează pentru amânarea ratelor bancare pentru 9 luni, în această perioadă de 9 luni dobânda se calculează în continuare, dar se plătește eșalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, într-un termen de maximum 5 ani.

În cazul creditelor ipotecare, dobânda NU se capitalizează la soldul creditului.

În cazul creditului de nevoi personale, dobânda se capitalizează la soldul creditului.

10. Amânarea ratelor conduce la raportarea în Biroul de Credit a debitorilor?

Dacă cererea de amânare a ratelor a fost recepționată și prelucrată de bancă, creditorul amânând plata ratelor debitorului pe o perioadă de până la 9 luni, atunci creditul respectiv NU este raportat în Biroul de Credit, iar debitorul NU este considerat a fi rău-platnic. Ba chiar mai mult decât atât, pentru perioada de suspendare de la plata ratelor bancare, NU se calculează întârzieri la plată sau penalități.

La final venim cu o recomandare și noi ca Brokerii de credite, și specialiștii în domeniul financiar-bancar, ca debitorilor din România să NU amâne plata ratelor dacă încă le mai pot achita conform graficului de rambursare din contractele de credit.
Ba chiar mai mult decât atât, în această perioadă DOBÂNZILE SUNT ÎN SCĂDERE, în concluzie trebuie să profităm de acest moment pentru a plăti rate mai mici.

Cu toate acestea, dacă situația ta financiară impune amânarea ratelor, este indicat să solicităm amânarea de la plata ratelor pentru o perioadă cât mai scurtă de timp, de maximum 2-3 luni. În acest sens, marile instituții financiare din România oferă deja clienților lor oferte personalizate prin care pot amâna plata ratelor creditelor pentru 1-3 luni, în condiții cât mai avantajoase!

Sunt Ersilia Daniela, Broker AVBS credit și îți stau la dispoziție pentru întrebări sau pentru identificarea de soluții de finanțare adaptate nevoilor tale actuale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookies pentru a ne permite să înțelegem mai bine cum este utilizat site-ul. Continuând să utilizați acest site, dați acordul acestei politici. Clic pentru a afla mai multe.