Nu ar trebuii sa pleci la ”VANATOARE” de imobile pana nu iti stabilesti prioritatea criterilor TALE de cautare. Stabilirea lor este esentiala , te vor ajuta sa iei decizia corecta la cumpararea unui Imobil.
Inainte de a-ti pune in lista cele mai importante criterii de cautare a unui imobil, vreau sa-ti dau un sfat ca sa-l ai tot timpul in minte cand esti la ”vanatoare de imobile”.
”NU TE ATAȘA EMOȚIONAL, FI RAȚIONAL ȘI LOGIC”.
Nu vreau sa te dezamagesc, dar imobilul perfect nu prea exista sau trebuie sa-l astepti pana il gasesti pe cel potrivit. Cand cauti un imobil, vei fi stresat de timp sau coplesit de informatiile care le afli despre piata imobiliara, tocmai de aceea am decis sa iti dau o lista cu criterii principale in cautarea unui imobil. Dar sa sti ca la un moment dat chiar si cu aceasta ”lista” vei fi nevoit sa faci compromisuri.
Deci, hai sa trecem impreuna in lista principale aspecte in ordinea prioritara.
1.LOCATIA
Locatia, Zona, Cartier sau Locul unde vei locui o buna parte din viata, altii poate chiar toata viata, este cel mai important criteriu cand cauti un imobil. Ca sa ma explic mai bine am sa enumar cateva aspecte despre o locatie sau zona ideala:
-
Are acces rapid la mijloace de transport in comun.
-
Exista supermarketuri in apropriere, piete si magazine alimentare.(opitional Mall-uri, centre comerciale, etc)
-
Institutii de invatamant (scoala genera, gradinite, Licee, Facultati etc ) la mica distanta de imobil.
-
Institutii medicale ( Spitale, cabinete medicale private, policlinici, etc)
-
Spatii de divertisment ( Locuri de joaca, parcuri, locuri amenajat special pentru recreere, etc)
-
Organizatii regilioase ( biserici )
Acestea fiind cele mai importante aspecte de luat in vedere in selectarea unei Locati , Zone sau Cartier unde urmeaza a demara procesul de cautare a unui imobil. Cu cat mai multe facilitati cu atat mai bine. Poate ca unii dintre voi este interesat doar de Scoli,Gradinite iar altii doar de Mijloace de transport si piete, aici ramane la atitudinea voastra.
Ar mai fi foarte multe de adaugat in aceasta sectiune dar nu o sa dezbatem in acest articol, doar am sa le amintesc, cum ar fi ( locuri de parcare, curatenie, statutul social al locatarilor, comfortul fonic din zona, gradul de poluatie si multe altele). In alt articol vom dezpate mai pe larg si aceste aspecte.
Urmatorul aspect din lista noastra, este comfortul imobilului ce urmeaza a fi achizitionat. Aici vom dezbate mai multe criterii care vor depinde si de bugetul pe care il aveti alocat pentru achizitionarea unui imobil.
2. Comfortul Imobilului
Comfortul reprezinta si el un aspect important, gandeste-te ca vei locuii o buna parte din viata in acelasi imobil, iar daca nu te simiti comfortabil si nu iti face placere sa stai in el, vei avea de suferit.
In fuctie de bugetul fiecaruia vei constata la ce comfort te incadrei in zona care ai ales-o mai devreme. Eu te voi ajuta sa alegi un comfort cat mai bun prin a le enumera in oridinea lor prioritara. (aici ne vom rapaorta la comforturile de imobile din blocuri noi si vechi)
-
Comfort I decomandat este cel mai bun pe lista noastra, iar acesta difera in fuctie de suprafete in mp. Decomandat inseamna ca toate incaperile nu depind una de cealalta si sunt separate.Acest comfort este ideal pentru familii cu copii sau mai multi membri in familie, acest comfort ofera intimitate si spatiu de desfasurare.
-
Comfort I semidecomandat este un comfort inferior celui decomandat deoarece intimitatea scade, nu neaparat si suprafata in mp, exista modele de imobile semidecomandate mai mari ca decomandate sau invers. Semidecomandat inseamna ca o incapere va depinde sau va avea legatura cu celalate incaperi, cum ar fi se trece dintr-o camera in-tralta , dintr-o camera in bucatarie, baie, hol etc. Exista mai multe variante de semidecomandat.
-
Comfort II decomandat sau semidecomandat, aici se aplica acelasi reguli ca la comfortul I doar ca vor diferii ”mp”, confortul II este mult mai mic ca suprafata, este mai compact si mai greu de desfasurat, camerele, bucatariile si baile se vor observa de la prima vedere ca dimensiuni fata de un comfort I.
-
Comfortul III este cel mai inferior comfort, El se micsoreaza dramatic ca mp fata de celalate 2 comforturi. Aici vom observa ca toate incaperile sunt foarte mici si ”inghesuite” iar intimitatea aproape ca dispare complet. Baia este mica, si nu mai incape o masina de spalat, si bucataria la randul ei se micsoreaza, abia fiind loc doar pentru gatit, iar camerele sunt mici si inghesuite . Unele modele de comfort III au balcon si baie cu vana iar bucataria este mai mare, iar alte modele de comfort III au baia extrem de mica doar un dus, fara balcon si bucataria parca ar fi inexistenta. Uni ar numii acest model comfort IV. Iar comfortul III cu baie si bucatarie mai mari lar numii confort III sporit.
In fuctie de bugetul fiecaruia veti stabilii si comfortul la care te incadrezi in zona care o alegi. Se intampla foarte des si trebuie NEAPARAT sa mentionez ca intr-o zona, cartier, pot exista mai multe comforturi construite ( comfort I,II si III ) sau pot exista doar 1 singur comfort, si am sa iti dau un expemplu:
In zona Calea Sagului exista toate 3 comforturi (comfortul I, II si III ) , iar in zona Lipovei esista doar comfortul I ( decomandat sau semidecomandat). Acest lucru va trebuii sa ti cont la inceput cand stabilesti zona, cartierul, in fuctie de bugetul tau. Aici va trebuii sa faci un compromis la ZONA.
3. Etajul Imobilului
Este al 3 aspect care va trebuii sal iei in calcul cand cauti un imobil, asta dupa ce ai stabilit zona si comfortul.
Cel mai bun etaj evaluat de noi in Imobiliare este etajul 1, fie ca este vorba de un imobil cu 10 etaje sau unul de 4 etaje, fiind si cel mai scump la achizitionarea lui, etajele 2, 3 sunt urmatoarele in erarhia etajelor ele fiind numite si etaje intermediare, iar preturile sunt egale sau mai mici fata de etajul 1. Parterul de bloc este evaluat in mai multe moduri in fuctie de expunerea blocului, un parter de bloc poate valora mai mult ca un etaj 1 daca are potential pentru a fi transformat in spatiu comercial sau un birou, dar poate fi si evaluat inferior etajelor 2 si 3 daca parterul este foarte jos, nu are balcon, sau vederea nu este prielnica. Pentru unii cuparatori parterul ar fi ideal ca si achizitie si perspectiva de viitor, cum ar fi: ( persoane invarsta, persoane cu handicap locomotor, peroane care au rau de inaltime, comoditate la urcarea bagajelor, etc).
Etajul 4 fiind pe ultimul loc, el este si cel mai ieftin fata de celalate etaje. Etajul 4 poate diferii ca si pret la fel ca parterul de bloc, in fuctie de : ( acoperis, mansarda, izolatie, lift,etc) cu cat mai multe facilitati cu atat pretul la ultimul etaj difera.
Blocurile turn au acelasi sitem preturi ca la blocurile de 4 etaje , primele etaje sunt cele mai valoroare, iar etajele superioare sunt ”teoretic” mai ieftine, singurul avantaj la un bloc turn este liftul, asta daca nu ai claustofobie sau nu ai o problema cu urcatul scarilor in caz ca liftul se defecteaza. Ultimul etaj la un bloc turn este considerat cel mai ieftin dintre toate, aici nu se va putea construii un acoperis, mansarda sau alt etaj, tocmai de accea aceste etaje se vand cel mai greu si la un pret foarte mic.
Ultimul aspect din lista noastra care nu ar trebuii sa te implici emotional cand achizitionezi un imobil sunt amenajarie.
4. Amenajarile interioare
Aceste amenajari le-am trecut la sfarsitul listei noastre pentru ca ele se pot modifica si schimba oricand, fata de o zona, un comfort sau un etaj .
Daca la inceput nu ai banii necesari pentru renovare sau improspatare poti locuii o perioada in imobil iar ulterior sa-l amenajezi dupa placul tau sau bugetul care il ai, celalate aspecte nu le poti schimba nici o data. Doar daca il vinzi si vei relua procesul din nou.
Stabilirea pretului pentru amenajari este un subiect lung si nu o sal dezbat in acest articol, imortant este sa nu va atasati emotional de un imobil pentru ca el este amenajat si arata bine, tine minte ca maine daca castigi la loto, iti poti amenaja apartamentl dupa placul tau, nu cumpara un imobil doar pentru ca el arata bine, uitate pe lista ta de prioritati prima data si dupaia la amenajari.
Sfatul nostru pentru tine inainte a pleca in cautarea unui imobil, stabilest-ti bugetul de achizitie si in fuctie de asta fati o lista cu prioritatile tale in fuctie de ZONA, CARTIER, COMFORT, ETAJ, si AMENAJARI.
Cu siguranta vei avea de facut unele compromisuri in alegera unui imobil, pentru ca este greu sa gasesti imibilul perfect care sa corespunda cu toate nevoile tale (zona, pret, comfort, etaj, si amenajari), depinde de tine unde vei face acele compromisuri.
Echipa Open House Imobiliare iti ureaza mult succes si NOROC pentru ca vei avea nevoie, in gasirea imobilului perfect.
Daca ti-a placut acest articol te rog sa dai un share mai departe, poate un prieten de al tau sau o cunostinta il va ajuta in achizitionarea unui imobil.
Iar noi intotdeauna iti vom acorda cea mai buna consultanta imobiliara si te vom pune la curent cu ultimile noutati din piata Imobiliara Timisoara, poti apela cu increde la servicile noastre, iar Echipa Open House Imobiliare iti va oferii cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp.